2023, Kundcase

Tales of The Dark Knight (och det 800:e systemet).

Som vi laddat. Äntligen skulle vi få ut det 800:e systemet (som egentligen var schemalagt i maj) med dunder, kanoner och ballonger!

Vårt intervjuobjekt tog tid på sig, tog tid på sig att göra i ordning sin maskin. Men det var väl värt väntan, för när han sedan gled fram gick tankarna till något som kunde rattats av den svarta riddaren från filmens värld. Den var stor, stark och helsvart. En snyggare maskin får man leta efter!

Vi mötes upp en av de varmaste dagarna i juli. Ebbe Björkman på NS-entreprenad – maskinist och designansvarig, tog emot oss på etableringen vid tele2-arena i Stockholm. Det var en fröjd att se hur han rattade runt maskinen och gjorde ”trottoarkanter” för att vi skulle ta oss in utan att skada personbilarna.

Sen tycker han också att finplanering är det bästa inom gräv. Som Ebbe säger; ”det är så kul att se vad man faktiskt har åstadkommit och hjälpt till med”.

Ebbe Björkman som kör maskinen har jobbat på NS-entreprenad i 1,5år och är mycket nöjd med sin tillvaro.

Det är frihet under ansvar, visar man att man kan och levererar. Då är NS-entreprenad den bästa arbetsgivaren.

Men vår mörke riddare har trots sin unga ålder (23-år) fler strängar på sin lyra. Som ”ung” var det skapandet som hägrade, Ebbe ville bli arkitekt och rita och skapa. Men när han kom in på bygg och anläggning med inriktning anläggare på gymnasiet Rekarne/Eskilstuna tog kärleken till maskinerna över.

Efter gymnasiet började Ebbe jobba på Vannesta Entreprenad och åter igen trots sin unga ålder har han varit med och utbildat många lärlingar. När vi frågar hur det är att komma in som ung i branschen är han ödmjuk. ”De äldre har längre erfarenhet, har kört maskin längre och kan det mesta inom branschen, så deras erfarenhet bör man lyssna på”.

Men sen kan vi ana ett uns av ”fast vi kan också”. Teknikintresset ligger varmt om hjärtat för Ebbe och det var en av anledningarna till att han valde att utrusta sin maskin med just Makin’ 3D, som enligt han ligger absolut längst fram i teknikutveckling. Ofta får han höra av äldre kollegor inom branschen ”varför har du valt de där nykomlingarna” men när han gjort en guidning i hytten är det många som vill ha samma system. Att skopan nollas direkt vid nedslag utan onödig tid på att vänta på ”fladder”, uppdateringar direkt i paddan och såklart att uppkoppling är outstanding, gjorde inte saken mindre säker för Ebbe. Det var Makin’ 3D eller inget alls.

Så om det är något vi har lärt oss av en dag med Ebbe är att ödmjukhet, hjälpa andra och ha respekt. Är inte det vad en svart riddare verkligen besitter och lite till. Tro mig NS – entreprenad är lika glad i Ebbe som vi.

Niklas Sandberg ägare av NS Entreprenad:

Bättre pöjk får man leta efter. Man kan lita på honom i alla lägen och det är vad vi alltid letar efter när vi anställer personal. Att känna sig trygg med sin personal och alltid kunna lita på att de dyker upp på avtalad tid, levererar enligt plan och såklart med glimten i ögat är viktigast för oss som familjebolag.

Niklas flyttade själv ner till Stockholm för 23 år sedan från Kalix för en karriär som bandyspelare. Men Niklas blev rastlös på fritiden och köpte in en maskin, efter att i lumpen, grundutbildat sig. ”Sen var det bara att köra och få sista timmarna i boken för certifikat och börja jobba”, skrattar Niklas.

Åren gick och det gick bra för firman men Niklas behövde förstärkning. Till slut lyckades han tjata ner sin bror Fredrik och delvis har vi han att tacka för att vi har Ebbe och gänget. Fredrik har alltid varit en fena på att bygga och designa. Alltid varit delaktig i när nya maskiner eller system ska byggas. Om det är något Fredrik kan, är det att läsa sig till hur saker och ting fungerar och hur man ska göra. Som också gjort att han fått en förkärlek för systemet Makin’ 3D och dess funktioner. Även Fredrik förstår att det är folk som faktiskt kört maskin själva som utvecklat systemet.

Sen säger också Niklas;

Man får inte glömma bort att systemet är inte allt, man måste kunna köra maskinen även när systemen går ner, inte stirra sig blind på skärmen.

 Det är vi beredda att hålla med om. En kombination av kunskap, erfarenhet och teknik ger det absolut bästa resultatet.

Att Ebbe har inspirerat många unga maskinförare råder inget tvivel om. Och bara det räcker väl egentligen till att göra honom till en superhjälte.

 

Men det finns en sak till om Ebbe som vi inte visste – den hemliga drömmen om att köra 24-hours ”Endurance race”. Det Ebbe, är vi helt säkra på att du kommer att göra. Och vi kommer heja på som tusan, plus göra först segerintervjun! Kör nu så det ryker och grattis till system 800!