Nyheter, Okategoriserade

Nyetablerad trio hos MaskinSystem för att göra det ännu mer “lätt när det är rätt”

Vi har inför 2024 förstärkt MaskinSystem-familjen med tre minst sagt erfarna medlemmar. De har helt nya roller hos oss på MaskinSystem för att vi ska ha kraften att göra det lätt när det är rätt, för marknaden och våra kunder. Denna trio kommer nu kunna hjälpa er inom sin expertis för att vi ska sträva mot visionen att fungera som ett komplett projektstöd. Deras uppdrag innafattar filhantering, dataflyt, programvaror, utbildning samt utveckling.

Vi började med att få tillskottet Anders Grenander. Grenander utgår från Älmhult i Småland, en glad prick med härlig dialekt. Han beskriver sig som lugnet själv känns otroligt bra för oss. Han kommer jobba på mätsidan, där han kan det mesta som rinnande vatten tack vare sin bakgrund som mättekniker.

– Hur kom det sig att du hamnade där du är idag?

Jag tog den långa vägen för att komma dit jag är nu. Först gymnasieexamen från den inte så prestigefyllda gymnasieutbildningen Handelsprogrammet. 1995 började jag jobba på lager och bestämde mig för att aldrig mera studera. Detta höll i typ 4 år, därefter blev det Komvux för att läsa upp ämnen för att ens komma in på tekniskt basår för att slutligen ta examen som byggingenjör. Jag jobbade på lite olika jobb, på ett ställe visste de att jag var utbildad byggingenjör så de frågade Skanska och mig om jag ville testa arbetet som mättekniker – Givetvis sa jag, och karriären inom byggbranschen kunde börja. Mitt första mätinstrument minns jag starkt och sedan har jag hunnit utforska flera mätinstrumentsparker samt ett par fätprogramvaror som jag nu kan på mina fem fingrar.

-Har du något roligt minne från ditt arbetsliv att dela med dig av?

Första jobbet då jag var mätansvarig själv 2006-2007 tror jag detta var, full maskinstyrning på maskiner och mätning i fält med GNSS och totalstation. Relationsunderlag och hela slanten.

– Så om du ska sammanfatta din kunskap och dig själv?

Bland de kompetenser inom yrkeslivet jag har kan nämnas, gedigen mäterfarenhet, kunnig inom mjukvaror för att ta fram modeller till maskinstyrning, mätning med mera. På fritiden spelar jag gärna padel  (har fastnat rejält o spelar seriespel i sämre divisioner) samt turneringar när tid finnes. Någon enstaka gång kan det bli en golfrunda, men det har blivit nedprioriterat på grund av att jag spelar padel istället och att det är svårt att ta en spontan runda vid fint väder (då alla andra också vill ta en spontan runda).

Sedan anslöt sig Wai-Lok Lam som kommer att jobba mycket med utbildningsmaterial både i Makin’ 3D mjukvara och GeoMax X-PAD. Wai-Lok utgår ifrån Göteborg där han vuxit upp och även nu bor med familjen.

-Hur ser din bakgrund ut att du hamnade här?

Min karriär tog sin början som mätassistent, där jag började med ett måttband och en spännfjäder. Jag har varit med på hela resan och sett utvecklingen inom branschen, nästan till den punkt där grävmaskiner idag kan gräva själva. Några av mina stolta projekt inkluderar Sahlgrenska sjukhuset och Liseberg. Jag har också haft förmånen att vara mätchef med ansvar för över 100 GPS-enheter mellan 2000 och 2005. Därefter jobbade jag vidare som mätchef men efter några år som ansvarig sökte jag mig till nya utmaningar. Jag fann min plats till slut, där arbetade jag med utvecklingen av ett helt nytt verktyg samt projektering inom vägar, järnvägar, tunnlar, vatten och avlopp samt broar.

-Kan du sammanfatta dina kunskaper och uppgifter?

Min expertis ligger främst inom dataflyt, projektering och tekniska aspekter av mätning. Jag behärskar flera program och i min nya roll på Maskinsystem har jag tagit på mig ansvaret att driva olika kurser för våra utrustningar och program. Jag är här för att hjälpa till och ser fram emot att bidra och underlätta till alla vår gemensamma framgång – kollegor, samarbetspartners och inte minst för er, våra kunder.

Sist men inte minst av denna trio började Martin Nilsson. Martin stöttar upp i Östergötland som Tekniskt stöd, både för GeoMax och Makin’ 3D. Martin bor på en gård i Motala där det oftast är full fart.

-Hur ser din historia ut i livet och arbetslivet?

Jag valde Elprogrammet med inriktning på Automation på gymnasiet och tog studenten 1998. Sedan blev det lumpen i som helikoptermekaniker på arméflyget på Malmen i Linköping. Sedan hamnade jag på fabriken i Motala som i princip alla andra vänner. Där började jag med att Kroma ugnsgaller över sommaren för att sedan börja gör plastskivor. Efter tre år så skulle de flytta tillverkningen till annan ort och det lockade inte att flytta just då, så jag ringde till en annan arbetsgivare, där jag fick jobb direkt och fick fortsätta köra plastmaskin, men det var inget vidare…

Så när en bekant, Thomas, behövde en pinnpojke över sommaren hoppade jag på det och jobbade dubbelt under sommaren för att sedan bli erbjuden en heltidstjänst som mättekniker. Mitt första egna bygge blev en Skola i Kumla. Det rullade på ett par år som konsult. För att sedan börja nytt jobb som utsättare, där jag stötte på maskinstyrning för första gången. Första dagen på jobbet blev jag inkallad till VD som expert på maskinstyrning när han skulle köpa in nya produkter, bland annat GPSer av leverantören. Efter ett år blev jag övertalad av Thomas att börja där igen som regionchef i Östergötland. Där hade jag sedan olika tjänster fram till att jag gick vidare då jag fick en ny möjlighet, år 2013 som GPS specialist. När jag sedan fick barn 2014 bytte jag till en produkt specialist tjänst där jag jobbade med UAVer, Pistmaskiner och Mobilmapping system. Nu är år 2024 här och då det var dags att komma till MaskinSystem. Jag tror och hoppas att kunna vara ett kunnigt stöd för kollegor och kunder då jag har en lång bakgrund både på mätsidan och inom maskinstyrning. Hoppas att vi hörs och ses framöver!