Nyheter, Okategoriserade

10 vanligaste frågorna om Makin’ 3D grävsystem

MAKIN-3D-Grävsystem

Nyfiken på Makin’ 3D? Då är detta något för dig!

Vi får ofta frågor kring vad vårt grävsystem Makin’ 3D är och hur det fungerar. Exempelvis om det kommer bli enklare eller svårare än det våra kunder har idag.

Vi har därför tagit fram en kort artikel där vi svarar på de viktigaste frågorna gällande det dagliga användandet av ett grävsystem och hur det fungerar med Makin’ 3D jämfört med andra alternativ.

1. Hur skiljer det sig mot andra maskinsystem?

Det fungerar som vilket maskinsystem som helst på den moderna marknaden. Skillnaden är att du enkelt lägger upp dina filer i Makin’ Cloud och kan dela dem med dina kollegor som har Makin ’3D. Sammanflätningen mellan system, maskiner, kollegor och arbeten är genomgående. Vi förstår att kommunikation och snabba delningar av ändringar eller nya projekt är kostnadseffektivt och mer lönsamt för entreprenader idag. Oberoende om man är vid maskinen eller på kontoret.

Det finns också möjlighet till inkoppling och kalibrering av rotortillverkares rotationssensorer. Vår mjukvara är utvecklad i Norden för nordiska förhållanden och tillverkas i Danmark och Norge. Systemet är utvecklat av branschmänniskor med mångårig erfarenhet. Det är framtaget av människor i branschen som brutit sig loss från gamla maskinstyrningsmärken. Detta för att skapa det bästa grävsystemet på marknaden. Makin’ erbjuder dig marknadens bästa grafik och det snabbaste systemet utan “delay”. Våra vinkelsensorer har gyro samt elektronisk vinkelsensor. Vår Makin’ 3D GPS/GNSS-mottagare kommer från Septentrio. I Septentrio ingår satellitsystemen Beiduo, GLONASS och Galileo.

Det är därför du skall välja Makin’: bästa prestandan, bästa kvaliteten och en svårslagen servicesupport. Av människor i branschen till människor i branschen.

2. Är Makin’ 3D kompatibelt med rotorsystem?

Ja, det är kompatibelt med alla rotorsystem på marknaden, exempelvis Engcon, Rototilt och Steelwrist med mera.

3. Hur fungerar supporten för Makin’ 3D?

Vi på MaskinSystem lägger mest tid på vår eftermarknad och support. Genom vår praktiska erfarenhet blir detta naturligt för oss. På så sätt säkerställer vi att våra kunder har fungerade maskinsystem hela tiden. Vår supportavdelning jobbar varje dag för att besvara dina frågor. Vi kan snabbt gå in på din skärm, se om det finns någon varning och åtgärda felet på en gång. Vi har även direktkontakt med både Makin’s mjukvarutillverkare i mer komplexa mjukvarufrågor och dess hårdvaruavdelnining för att snabbt kunna ersätta skadade delar. Allt för att ge den snabbaste servicen och supporten som vi kan till våra kunder. Vårt supportnummer hittar du på hemsidan.

4. Vad är Makin’ 3D?

Makin’ 3D är ett maskinsystem som i realtid via sin smarta mjukvara och snabba sensorer visar maskinisten felfri position på både maskinen, skopa och omgivningen allt i samma skärm. Sensorerna är placerade på skopa/sticka/bom/body tillsammans med en GNSS (Global Navigation Satelite System) GPS/GNSS box och säkrade antenner. Det går även att arbeta med Google Maps bakgrund.

Ingen fördröjning och unik 3D-visualisering av hela projekt. Datadelning live mellan maskiner, kollegor, projektledning och kontor. Det är lika enkelt att använda som din smartphone.

Makin’ 3D består av en androidbaserad tablet/padda som sitter i hytten och tar upp signaler (Can Bus) från vinkelsensorer på maskinens rörliga delar: kropp, bom, sticka, skopa, tilt och rotation. Signalerna upptas tillsammans med GPS/GNSS alternativt totalstationens som positionsgivare X,Y,Z. När dessa olika vinkel- och positionssensorer arbetar tillsammans i systemet blir det lika lätt att navigera skopans position som med din smartphone eller GPS i bilen.

5. Vad är Makin’ Stakeout?

Makin’ StakeOut är Makin’ 3Ds egna rover, GPS/GNSS stav.  På Makin’s egna kolfiberstång fästs GPS/GNSS-antennen samt  Makin’s Panasonic padda för att kopplas mot maskin systemet och Makin’ Cloud.

Detta betyder att maskinföraren nu kan ta ut Panasonic-paddan som sitter i hytten på hans maskin, sätta den på en stång och mäta in ytor eller areor som i realtid matas in som ytterligare riktningar i Makin’ Cloud och din padda. Du kan alltså göra vad som krävs för att få jobbet gjort på egen hand. Föraren kan mäta och skapa punkter, linjer och profiler med handenheten och det förs in i Makin’ Cloud och då även i projektet in i maskinen. Det går dessutom också att dela uppmätt data med andra Makin’ 3D-maskiner.

6. Exempel på hur Makin’ Stakeout fungerar?

Om du exempelvis får en kabeldetektion kan du mäta in och dela sökvägen med alla Makin’ 3D-maskiner på systemet. Du har möjlighet att ställa in larm på din ritning och mätningar för att få en varning innan förare kommer i konflikt med något i utgrävningen som exempelvis brunn osv. Alla punkter och inmätningar delas automatiskt på i Makin’ Cloud så att projektledare, mängdberäknare och ägare kan ta del av allt de behöver för sitt arbete. Datadelning är sömlös utan manuell synkronisering. Gemensamt för alla Makin’-produkter är att delning av data, både ut och in, sker automatiskt, och mellan både människor och maskiner.

Går det att släcka och tända upp lager i modeller i Paddan?

Ja, lagerna är färgkodade och man kan enkelt justera vilka lager i skärmen du vill jobba efter.

7. Vilka filer kan man köra i Makin’ 3D?

När du skapar ett projekt stöds följande filtyper i Makin’ 3D:

• LandXML Roadrunner format (XML)
• Drawing eXchange Format (DXF)
Nya projekt lagras i LandXML format. Du kan också göra direktimport och export från Gemini. Lösningen vi rekommenderar är att laddar du upp dina filer direkt till din Android-padda eller hemifrån på datorn via Makin’ Cloud. När de väl finns i ditt Makin’ Cloud kan du enkelt ladda upp dem till din Makin’ 3D för användning.

8. Vad ingår vid köp av Makin’ 3D?
  • 2 års garanti
  • 5 års fri mjukvaruppdatering
  • 1 års fri Cloud Server för fjärrsupport, filhämtning och lämning
  • Komplett monterat av oss med kvalitetsbevis
  • Uppstartsutbildning

GPS/GNSS mottagare kommer från Septentrio (Beiduo/GLONASS/Galileo inbyggt). Kalibrering och installation ingår vid montage.

Möjlighet till inkoppling/kalibrering rotortillverkares rotations sensor. Vår mjukvara är utvecklad i Norden för nordiska förhållanden då de tillverkas i Danmark och Norge. Systemet är utvecklat av branschmänniskor med mångårig erfarenhet till människor i branschen som brutit sig loss från gamla maskin styrningsmärken, för att skapa det bästa grävsystemet på marknaden.

Makin’ erbjuder dig marknadens bästa grafik och det snabbaste systemet utan “delay”. Våra vinkel sensorer har gyro samt elektronisk vinkelsensor. Vår GPS/GNSS mottagare kommer från Septentrio har inbyggda satelitsystem (GLONASS, Galileo och Beiduo). Det är därför du skall välja Makin’, Bästa prestandan, Bästa kvaliteten och servicesupport i marknaden. Av människor i branschen till människor i Branschen.

9. Jag är inte teknisk. Kan jag navigera i Makin’ 3D ändå?

Vad man ska veta är att Makin’ 3D utvecklats av maskinentreprenörer som har många års erfarenhet av alla olika märken i maskinsystem branchen. Detta gör att systemet är byggt med användarvänlighet som huvudfokus. Dessutom ligger systemet som en applikation i en androidbaserad padda, vilket gör det simpelt att komma åt och komma igång. Med vår smarta Panasonic tablet innebär det att ditt nya grävsystem kan användas till mer användningsområden som internet, sökningar, fakturering, e-post och mycket mer. VI LYSSANR PÅ ER, våra kunder, så tillsammans men mjukvaru-utvecklarna på Makin’ 3D anpassar vi vårt system perfekt till den Svenska marknaden. Vi lyssnar era synpunkter och lägger in minst fyra uppdateringar per år för att förbättra systemet och göra det lättare, smartare och effektivare att använda.

10. Vad uppskattar kunderna mest med Makin’ 3D?

Att systemet är öppet, mobilt och fritt att lägga upp utifrån hur den egna organisationen ser ut. Den smidiga hanteringen genom filer och projekt samt chattfunktionen mellan system i Makin’ Cloud är också mycket uppskattat. Även servicen och uppstarten av systemet på maskinerna och att vi alltid anpassar oss efter kundens önskemål. Men även våra montörers engagemang och erfarenhet. Vi hjälper alltid maskinisterna att komma igång ordentligt. Även att vi tar eftermarknaden på mycket stort allvar och vi finns alltid där med service och support.