Kundcase, Nyheter, Okategoriserade

Systembyte på rekordtid för Gotlandsföretag

En solig höstdag i november möter vi Stefan Lindby och hans son Hugo, från den gotländska entreprenadfirman ”Väg och Byggnadsgrus på Gotland AB”, som tagit båten över till fastlandet för att hämta en ny grävmaskin. Deras familjeföretag startades av morfar Gösta, och drivs nu av tredje generationen. Affärerna går som tåget, och för ca sju månader sedan valde de att göra en av firmans största investering någonsin genom att köpa in hela 18 enheter av maskinsystemet Makin’ 3D, något som inte bara skulle öka effektiviteten utan även öka lönsamheten för företaget.

Tankarna kring att byta ut maskinsystemen hade gått ett tag, eftersom de nuvarande systemen började bli förlegade, med fler och fler reparationer som följd vilket gav kostsamma driftsstopp. Samtidigt hade de köpt in en maskin som redan hade ett Makin’ 3D system monterat. Eftersom de inte kände till systemet sen tidigare, ringde de MaskinSystems support för att få hjälp att komma igång. Snabbt insåg de då att de kunde hitta lösningar med modernare system som lät projekten flyta smidigare genom alla flöden.

Stefan tog in och jämförde flera olika fabrikat på marknaden, och var nyfiken på vilka funktioner och fördelar som kunde erbjudas.

– Vi utvärderade grundligt vilket system vi skulle välja, vi ville veta vilka funktioner som fanns och vilken nytta det skulle göra för oss, berättar Stefan.

Beslutet var inte lätt. Det var många timmars diskussioner, testningar och utvärderingar. De kände också att det var väldigt viktigt att hitta en leverantör som de kände starkt förtroende för, och kunde räkna med ett gott samarbete för en lång tid framöver. Valet föll slutligen på MaskinSystem och deras system Makin’ 3D.

– Det mest positiva är dels att vilken maskinist som helst förstår det, men också att kontoret får tillgång till all information ifrån projekten. Allting sker i realtid och alla blir mer delaktiga och flödet blir mycket smidigare.

Gällande hårdvara säger Stefan att det som sticker ut mest är den extremt starka mottagningen på GNSS-mottagaren, den är fullt fungerande även ute i skogen när den egentligen borde slockna. Detta har underlättat mycket eftersom de i princip alltid kör med GNSS.

Att Gotland är en ö vet vi alla, och för oss som är insatta i branschen förstår man att det kan bli en utdragen process att leverera och montera 18 system. Men detta lyckades MaskinSystem med på rekordtid! Fyra tekniker levererade 16 system på fyra dagar, med de sista två systemen i en uppföljande omgång. Stefan beskriver det som en härlig Rock’n’roll-upplevelse.

– Långa dagar och många snabba vändor i McDonald’s Drive Thru blev det, men det var en väldigt rolig upplevelse för båda parter.

När vi frågar Stefan om det var något som han var osäker på för inför valet av Makin’ 3D så funderar han först, men kommer sedan fram till att det först fanns ett visst orosmoment kring att en av deras största investering gjordes i ett relativt nytt fabrikat och att de inte kunde sätta ett exakt andrahandsvärde.

– Makin’ 3D är utvecklat i Skandinavien och har endast funnits ett par år om man jämförde med vissa andra aktörer som är ”worldwide” där det är enklare att räkna ut, men framtiden kommer utvisa det. Detta är dock inget som oroar Stefan idag:

– Vi tror starkt på Makin och ser redan att de fortsätter att ta fler och fler marknadsandelar och växer starkt. I och med att de nu ska lansera Makin’ Surfaces som är en lösning för att automatiskt beräkna volymer, så ser det ännu ljusare ut för framtiden.

Det är till stor del mängder det handlar om på projekten. Stefan förklarar att detta kommer att bli en viktig sak framöver, då utsättare kan lägga ca 10-12 timmar i månaden per projekt, på att mäta volymer. När detta nu automatiseras och kan läsas direkt via systemet kommer det att innebära stora besparingar och effektiviteten kommer öka i projekten.

– Sen blir det inte sämre av att vi på de sju månader vi har haft Makin’ 3D i bruk endast behövt service på en kabel och en sensor. Det var långt över mina förväntningar, säger Stefan.

Som liten spenderade Stefan all sin lediga tid på gården, och han minns sitt första uppdrag som liten pojk. Det var att gå och plocka ihop snöstörar, och det var ytterst viktigt enligt morfar att det var exakt 25 i varje bunt. Intresset för maskiner och företagande växte för varje år, och 1990 köptes den första grävmaskinen in varav grävsidan i företaget började utvecklas ytterligare. Det var då som Stefan gick in som delägare i företaget med morfar Gösta.

Väg och Byggnadsgrus på Gotland AB erbjuder allt inom mark och anläggning och utökar ständigt sin maskinpark. Företaget har ett 50-tal anställda och självklart jobbar hela Stefans familj i företaget. Både Stefans fru Lotta och deras fyra barn; Gustav, André, Tom och Hugo. När vi frågar Hugo, som är yngst i syskonskaran, vilken maskin som är roligast att köra så behövs ingen betänketid utan han utbrister kvickt ”grävmaskin såklart!”. Stefan är även mån om att hylla sina kunder:

– Utan våra kunder vore vi ingenting, säger Stefan. Vi har många trogna kunder som varit med oss i över 30 år, men det är alltid lika roligt att träffa både nya som gamla kunder. Och inget jobb är för litet eller för stort.

Vi vågar oss på att fråga Stefan om han hinner med att ha någon fritid, eftersom han uppenbarligen brinner för sitt jobb och branschen. Då skrattar Stefan ett härligt skratt.

– Vet du, jag har blivit välsignad med fyra barnbarn. Som jag vill lägga så mycket tid jag bara kan på. Små stunder som när t ex treåriga Nils hänger med in i verkstaden med mig och pysslar med mina veteranbilar är fantastiska. Och frugan och jag har en sån där husbil som vi åtminstone drömmer om att komma iväg i en vecka om året. Men att få tillbringa dagarna med min familj och ibland ta en tur på hojen, det är livskvalitet för mig.

Vi närmar oss slutet på vår intervju med Stefan, och passar därför på att tacka för att vi fått lära känna både honom och hela företaget. Och vi är såklart väldigt stolta och glada att de valde MaskinSystem och Makin’ 3D, med sådan framgång som följd.